Friday, 13 July 2012

: my father my hero :


" A father is neither an anchor to hold us back,
nor a sail to take us there, 
but a guiding light whose love shows us the way. "

      Ayah, abah, papa, daddy, baba, abi, papi dan apa jua panggilan yang kita berikan kepada seorang lelaki yang bergelar bapa adalah hero yang tiada tolok bandingnya.  Bagi aku, bapaku kugelar abah masih muda dan tampan.  Abah, seorang lelaki yang tegas namun seorang yang penyayang.  Hari ini aku tersentuh, aku menangis kerana seorang bapa.  Memang, seorang bapa tidak mampu menunjukkan kasih sayangnya secara terang, namun dari segala tingkah lakunya dapat dilihat betapa beliau menyayangi anak-anaknya.  

      Abah, masih kuingat sewaktu kecilku, mungkin kita bukan dari keluarga yang kaya dan berada, namun segala yang kita ada sudah cukup untuk kebahagiaan.   Bukitnya dengan apa yang ada abah sudah dapat besarkan aku sehingga mencecah umur 23 tahun.  Masihku kuingat waktu aku masih lagi bersekolah rendah, kawan-kawan sibuk menyayangkan teddy bear besar, mickey mouse, entah segala lagi binatang, namun aku hanya mampu menelan air liur menahan kehendak dan naluri kanak-kanak yang ingin memiliki.

     Aku tahu, abah tidak mungkin akan membelikannya untuk ku.  Namun aku suarakan juga hasrat hatiku kepada abah. 

" Abah, along teringin nak ada teddy bear macam kawan-kawan along. " Abah hanya tersenyum.

       Usai makan malam aku lihat abah sibuk menjahit kain berwarna kuning, aku bertanya untuk apakah semua itu.  Namun abah hanya tersenyum.  Selesai sudah jahitan, abah memasukkan kekabu putih untuk diisi kedalam perut kain yang dijahit, aku masih lagi meneliti dalam situasi tertanya-tanya.  

" Nah, teddy bear untuk along dna adik-adik. " SUBHANALLAH, betapa tersangatlah gembira bukan kepalang hatiku dapat hadiah yang tidak terduga.  Tak sangka abah seorang yang kreatif. Ada ikan paus, ada kura-kura. macam-macam lagi. - Terima Kasih ABAH.

      Aku juga tidak dapat lupakan pengorbanan abah, yang akan menjaga dan sentiasa disampingku di saat aku demam.  Abah tidak akan tidur, menemaniku.  Aku seorang anak yang tersangat lemah, kalau demam sudah pasti seminggu ke dua minggu perkara biasa bagiku.  Bayangkan betapa abah begitu tabah menjagaku.  Betapa besar pengorbanan abah. Setiap kali aku berdoa kebahagian Abah, agar sentiasa sihat dan ceria dan aku juga seringkali berdoa supaya aku ditemukan jodoh dengan seorang lelaki seperti abah.

p/s: Abah, Kami sayang Abah.

No comments:

Post a Comment